Kas jāzina dodoties ekskursijā uz Černobiļu?

Ja neskaita karadarbību un politiskos nemierus, kas plosa daļu Ukrainas pašlaik, visplašāk Ukrainas vārds pasaulē ir zināms tieši ar Černobiļas atomreaktora sprādzienu jeb Černobiļas katastrofu. Šī katastrofa notika 1986. gada 26. aprīlī un tā tiek uzskatīta par vienu no šausmīgākajām un postošākajām cilvēka izraisītajām katastrofām vēsturē. Tas, protams, ir skumji, taču cilvēku interese par šo notikumu ir ļoti liela arī mūsdienās Obtenga préstamos online mexico 24h, tāpēc daudzi vēlas šo vietu apskatīt savām acīm. Tas patiešām arī ir iespējams, taču, ja tiešām vēlaties uz turieni doties, šis tas ir jāzina.

Uz Černobiļu iespējamas tikai organizētas ekskursijas gida pavadībā

Pirmkārt, jāsaprot, ka Černobiļa tomēr vēl joprojām ir slēgta un bīstama zona, tāpēc uz to var doties tikai un vienīgi gida pavadībā. Bez pavadošās personas slēgtajā zona nevienu tūristu neielaiž. Kaut gan kopumā radiācijas līmenis Černobiļas slēgtajā zonā ir cilvēkam nekaitīgs, ir atsevišķas vietas, piemēram, paša reaktora tuvumā, kur radiācija tomēr ir visai augsta. Šajās vietās ilgstoši uzturēties nav ieteicams, tāpēc arī ir tik svarīgi visu laiku būt kopā ar pavadošo personu, kas zina, kur uzturēties ir droši un kur nav.

Aiztikt neko nedrīkst

Radiācija gaisā, kā jau minējām, nav liela un cilvēkam bīstama, taču zemē radiācijas līmenis gan ir ļoti augsts un var kļūt bīstams. Tieši tāpēc ir stingri aizliekts kaut kam pieskarties vai kaut ko ņemt līdzi kā suvenīru. Nedrīkst nedz plūkt augus, nedz celt no zemes akmeņus vai kaut ko līdzīgu rapidos24.mx. Viss uz zemes un zemē atrodamais ir radioaktīvs un bīstams.

Ir nepieciešams atbilstošs apģērbs

Ir noteikts, ka Černobiļas slēgto zonu drīkst apmeklēt vien tad, ja mugurā ir apģērbs, kas nosedz visu ķermeni, proti, jābūt garajām biksēm un kreklam ar garām piedurknēm. Tas, protams, vajadzīgs, lai atvairītu radiāciju un tā neskartu kailu miesu crédito sin buró. Staigājot pa Černobiļu var kļūt arī karsti, taču tas nenozīmē, ka drīkst vilkt nost drēbes. Tas var būt pat ļoti bīstami.

Pēc ekskursijas jāveic radiācijas tests

Pēc reaktora apskates ikvienam ir jāiziet radiācijas tests. Tas tiek veikts ar Geigera skaitītāju, kas mēra radiācijas starojumu. Ja tests uzrāda, ka cilvēks uzņēmis radiācijas daudzumu, kas pārsniedz noteiktās normas, viņš no slēgtās zonas netiek izlaista, jo var apdraudēt apkārtējos. Tiesa gan, kas tāds notiek ārkārtīgi reti, jo kā jau tika minēts, radiācijas apjomi nav tik lieli, lai būtu bīstami, kā arī līdzi ir gids, kas zina, kur drīkst iet un kur nē. Radiācijas apjomi parasti pārsniedz normu tad, ja gadījies paņemt līdzi kādu suvenīru, taču tad pietiek ar to, ka tas tiek atdots.

5 iemesli, kāpēc ikvienam vajadzētu doties ceļojumā uz Ukrainu

Pēdējā laikā Ukraina vairs nav tik iecienīts tūrisma galamērķis, nemieru un karadarbības dēļ. Par spīti tam, ka karadarbība norisinās tikai Ukrainas austrumu reģionos un Ukrainas centrālajā un rietumu daļā karadarbība nenotiek un uz šiem reģioniem doties ir pilnīgi droši, tūristi tomēr labprātāk izvēlas apmeklēt kādu citu valsti. Ukraina tomēr vēl joprojām ir lielisks ceļojuma galamērķis – lån penge. Šeit būs vairāki iemesli, kāpēc Ukraina ir piemērota valsts ceļotājiem un kāpēc ikvienam dzīves laikā vajadzētu to apmeklēt vismaz vienu reizi.

1. Pilsētu dažādība

Tā kā Ukraina ir valsts ar ļoti senu vēsturi un bagātīgu kultūras mantojumu, ikviena pilsēta valstī ir unikāla un it visur ir ko redzēt. Piemēram, Kijeva spēj pārsteigt ar savu arhitektūru, mākslu un kultūru. Galvaspilsētā iespējams apskatīt vairākas vienreizējas baznīcas, neparastas ēku fasādes un dažādus citus monumentus. Kijeva ir Ukrainas kultūras šūpulis. Odesa, savukārt ir kūrortpilsēta, kas vēsturiski ir bijusi ostas pilsēta. Tajā iespējams mierīgi atpūsties pie Melnās jūras un baidīt draudzīgo klimatu, kā arī izzināt pilsētas interesanto vēsturi. Valts rietumu daļā ir vairākas mazas pilsētiņas, kurām arī piemīt sava vaida burvība, jo tās apvieno gan kultūru gan unikālu dabu. Ukraina ir valsts, kas var piedāvāt piemērotu atpūtu ikvienam.

2. Dabas daudzveidība

Tāpat kā pilsētas, arī daba ir ļoti daudzveidīga un Ukrainā ir iespējams vērot gan neaprakstāmi skaistas kalnu ainavas gan mežus un līdzenumus, gan kalnu upes ar ūdenskritumiem, strautiem un avotiem. Tāpat Ukrainā ir ļoti daudzveidīga flora un fauna. Dodoties pārgājienos kalnos vai citviet ārpus pilsētas ir iespējams vērot dzīvniekus savā dabiskajā vidē un unikālas savvaļas augu pļavas. Īpaši ainaviska ir Ukrainas rietumu daļa, kur stiepjas Karpatu kalni un dienvidrietumi, kur atrodas jūras piekraste.

3. Tradicionālā virtuve

Ukraina pavisam noteikti ir lielisks galamērķis ikvienam gardēdim, jo Ukraina ir valsts ne tikai ar mākslas un arhitektūras mantojumu, bet arī nepārspējamu un ļoti unikālu tradicionālo virtuvi. Sākot no visiem labi zināmās biešu zupas, boršča, līdz pašu gatavotām desām jeb kovbasām un tradicionālajām ukraiņu uzkodām, salo. Ukraiņu tradicionālā virtuve patiešām ir plaša un daudzveidīga. Ja jūs vēlaties iepazīt jaunas garšas un uzskatāt sevi par īstenu gardēdi, tad Ukraina pavisam noteikti ir vieta, kas jāapmeklē.

4. Zemas cenas

Ukraina ir viena no lētākajām valstīm visā Eiropā. 2015. gadā Kijeva pat nopelnīja Eiropā vislētākās galvaspilsētas titulu. Ukrainā it viss ir pieejams par salīdzinoši zemām cenām – naktsmītne, ēdieni un dzērieni, transports un citas preces un pakalpojumi. Ja nākamo ceļojumu plānosiet uz Ukrainu, tad daudz naudas nebūs nepieciešamas, jo ceļojuma kopējās izmaksas noteikti būs krietni zemākas nekā tad, ja jūs dotos, piemēram, uz kādu Rietumeiropas valsti.

5. Draudīgi iedzīvotāji

Noteikti labs iemesls apmeklēt šo valsti ir arī draudzīgā iedzīvotāju attieksme pret iebraucējiem. Ukraiņi viesus tiešām uzņem labprāt un būs gatavi izpalīdzēt jebkurā situācijā. Jums nav jābaidās no tā, ka varētu apmaldīties, jo ikviens vietējais labprāt laipni pastāstīs, kurā virzienā doties un kā atrast visu nepieciešamo. Tāpat ukraiņi labprāt tūristus aicina pie sevis, lai iepazīstinātu ar dažādām tradīcijām, forbrugslån un pacienātu ar jau minētajiem tradicionālajiem ēdieniem. Ja dodaties uz attālākiem lauku reģioniem, noteikti nekautrējieties un piekrītat uzaicinājumam iepazīt vietējo dzīvi.

Ievērojamākie apskates objekti Ukrainā

Ukraina ir lielākā valsts Eiropā, kurai ir gan daudzveidīga un unikāla daba, gan ievērojams kultūrvēsturiskais mantojums. Šai valstij nenoliedzami ir daudz ko piedāvāt tūristiem. Katrā pilsētā un reģionā iespējams atrast neskaitāmi daudz dažādu dabas un kultūras tūrisma apskates objektus, kurus ir vērts redzēt un iepazīt. Šeit būs daži no ievērojamākajiem un tūristu iecienītākajiem apskates objektiem Ukrainā.

Karpatu kalni tiek dēvēti par Ukrainas zaļo pērli. Tas ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem visā Ukrainā, jo šo kalnu ainavas tiešām ir elpu aizrasojošas un vienreizēji skaistas kiirlaenud. Kalnu apgabalos ir iespējams vērot gan neskartus mežus, tipiskas kalnu apgabalu pļavas un ūdenstilpnes, gan apstrādātas lauksaimniecības zemes un vietējo iedzīvotāju dzīvesveidu. Ukrainas teritorijā Karpatu kalnu augstienes pārsniedz pat 2 000 m augstumu. Kalnu apgabalos ir izveidoti arī vairāki slēpošanas kūrorti, kas sniedz iespēju tūristiem ne vien baudīt dabas skaistumu, bet arī nodarboties ar aktīvo tūrismu.

Sofijevkas parks, kas atrodas Umaņas reģionā arī ir ļoti iecienīts apskates objekts. Tas ir unikāls ainavu arhitektūras veidojums, kas apvieno dabas un cilvēka radītus objektus. Tajā iespējams apskatīt dažādas skulptūras, strūklakas, dārzus, apstādījumus, nelielus ūdenskritumus utt. Parks ir aptuveni 154 ha liels un tā izveide tika sākta jau 18. gadsimtā. Parka veidols un izskats laika gaitā ir vairākkārt ticis mainīts, jo ir mainījušies tā īpašnieki un uzturētāji, līdz ar to, mūsdienās tas apvieno dažādiem laikiem raksturīgo arhitektūru.

Alu klosteris Ļivā ir mazāk zināms, taču ļoti unikāls un apskates vērts tūrisma objekts. Tas ir klosteris, kas izbūvēts klinšu alās, kuras atrodas lēzenos kalnos. Skats uz klosteri ir patiešām neparasts, turklāt tas nav šim Ukrainas reģionam raksturīgs arhitektūras stils. Nekur citur tuvākajā apkārtnē ko tamlīdzīgu vērot nav iespējams. Klosteris ir veidots divos stāvos. Apakšā izbūvētas dzīvojamās telpas un augšā dievnams. Šī vieta tiek uzskatīta par īpaši svētu un neparastu.

Kijevas Svētās Sofijas katedrāle ir viens no ievērojamākajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem Ukrainā. Šis arhitektūras piemineklis atrodas Ukrainas galvaspilsētā, Kijevā. Katedrālei sākotnēji bija 5 jomi un 13 kupoli, kas to padarīja īpaši greznu. Katedrāli saka celt jau 11. gadsimtā, līdz ar to šādas arhitektūras tehnikas ir neraksturīgas un neparastas gan konkrētajam laikam, gan bizantiešu arhitektūrai kopumā. 17. gadsimta beigās katedrāle tika pārbūvēta tipiskā slāvu baroka stilā. Pēc tam katedrālei bija 19 kupoli un tā tika padarīta vēl greznāka, taču zaudēja savu sākotnējo unikalitāti. Par spīti tam, tā vēl joprojām tiek uzskatīta par ļoti īpašu un unikālu kultūrvēsturiskā mantojuma daļu.

Pidhirtsi pils, kas atrodas netālu no Ļovas ir ne vien unikāla savas arhitektūras un vēstures dēļ, bet arī tāpēc, ka tā ir dažādiem mītiem apvīta vieta. Tā tiek dēvēta par spokaināko vietu Ukrainā sms laen. Pati pils ir 17. gadsimta arhitektūras meistardarbs. Tai ir piecstūra forma un katra siena ir aptuveni 100 metru gara. Pilij ir ievērojami nocietinājumi, kā arī tai ir brīnišķīgs pils parks. Par šo pili klīst dažādas leģendas, taču ir zinātniski apstiprināts, ka pilī notiek dažādas anomālijas. Pašā pilī ieeja tūristiem gan ir liegta, bet to var apskatīt no ārpuses.

Šie ir tikai daži piemēri no visiem unikālajiem un ievērības cienīgajiem apskates objektiem Ukrainā. Šajā valstī ir daudz ievērojamu, greznu baznīcu, interesantu, mītiem apvītu piļu, skaistu parku, vienreizēju dabas objektu un daudz kā cita. Ukraina noteikti ir valsts, kuru ir vērts apmeklēt, lai izbaudītu tās neparasto skaistumu.

Kas jāzina dodoties ceļojumā uz Ukrainu?

Ukraina ir valsts ar galvaspilsētu Kijevu, pati valsts atrodas Austrumeiropā un platības ziņā ir viena no lielākajām valstīm Eiropā. Tā ir arī Latvijas kaimiņvalsts Baltkrievijas blakus esošā valsts. Ukraina pasaulē ir pazīstama ne tikai ar virkni izciliem literatūras, inženierzinātņu un sporta pārstāvjiem, bet arī ar nesenajām politiskajām pārmaiņām, kuras sākās 2013. gada nogalē un noveda pie Ukrainas konfrontācijas ar tās lielāko kaimiņvalsti Krieviju. Taču neskatoties uz to, Ukraina vēl joprojām pievilina tūristus ar tās populārākajiem tūrisma objektiem, piemēram, Sofijas katedrāli un Vladimira klosteri Kijevā, Karpatu kalniem, Pečerskaju Lavru, Krimas pilsētu – Jaltu, Alupku, Sevastopoli, Voroncova un Livādijas pilīm, Nikitas botānisko dārzu, kurā ir vairāk nekā 15 tūkstošu dažādu augu sugu un daudziem citiem. Ņemot vērā politisko situāciju Ukrainā šobrīd – Rietumukraina ir visdrošākā vieta, kur doties brīvdienās. Lai dotos uz Ukrainu brīvdienas, Latvijas iedzīvotājiem ceļojuma vīza nav nepieciešama.

Ja izvēlaties ceļojumā doties ar auto caur Poliju, tad ar šo transporta līdzekli līdz Ļvovai no Rīgas nokļūsiet aptuveni piecpadsmit līdz sešpadsmit stundu laikā. Būs jāparūpējas par vairākiem šoferiem, kas ik pēc 3 stundām braukšanas varētu savā starpā mainīties. Galvenie autoceļi Rietumukrainā ir labā stāvoklī un visai sakārtoti, piemēram, ceļš no Latvijas robežas uz Ļvovu. Runājot par valstu robežām – jārēķinās ar iespējamu stāvēšanu uz Polijas un Ukrainas robežas, it īpaši, braucot atpakaļceļā, jo iebraucot Eiropas Savienībā gaidīšana uz šo valstu robežām var ilgt pat pāris stundas.

Ja plānojat palikt Ļvovas pilsētā, tad jāsaka, ka tā būs visvairāk piemērota tieši nesteidzīgām brīvdienām, piemēram, varat nodoties vēdera priekiem, gastronomiskām baudām un priecēt acis ar dažādos kultūru pieminekļos. Cenas precēm un pakalpojumiem Ukrainā šobrīd ir vienas no pašām zemākajām visā Eiropā. Viesnīcas istabiņas vai apartamentus pilsētā var noīrēt sākot no 10 līdz 20 eiro par vienu nakti. Ļvovas vecpilsētai ir iespējams izbraukt cauri ar tās sabiedrisko transportu – tramvaju, brauciens tajā jums izmaksās vien 7 euro centus. Pusdienas plaši pieejamās kafejnīcās un vietējās ēstuvēs jums izmaksā pavisam lēti, kārtīgi paēduši jutīsieties jau sākot no 2 eiro. Patīkams novērojums ir tas, ka ukraiņi ir laipni, atsaucīgi un izglītoti, viņi spēj sarunāties gan angliski, gan arī krieviski un ir ļoti viesmīlīgi.

Ja no Ļvovas tālāk plānojat dodies uz Karpatu kalniem kādā no pārgājieniem, tad jums jāzina, ka Karpati no Ļvovas pilsētas ir aptuveni 4,5 stundu auto brauciena attālumā. Diemžēl kalnu rajonos ceļu stāvoklis un segums ir aizvien sliktāks, tas noteikti jāņem vērā izvēloties braukšanas ātrums. Tomēr no pozitīvās puses – noteikti priecēs Ukrainas zemās benzīna un gāzes cenas. Karpatos ieteicams ir uzkāpt tā augstākajā Ukrainas pusē esošajā virsotnē – Hoverlā, šī virsotne atrodas 2061 metrus virs jūras līmeņa. Augšā un lejā kāpjot kopā noiesiet aptuveni 8 kilometrus un laika ziņā tas varētu aizņemt mazliet vairāk kā 5 stundas. Karpatos kopumā ir pieejami tiešām daudz dažādu kalnu maršrutu visa līmeņa entuziastiem, skats no kalnu virsotnes nenoliedzami spēs apburt ikvienu. No dažām kalnu virsotnēm pat saskatāma Rumānijas valsts robeža. Tāpat kā Ļvovā, arī Karpatos viesu nami viesnīcas un apartamenti neizmaksā nekādas lielās bagātības – maksimums līdz 10 eiro (parasti 3 līdz 5 eiro) no viena cilvēka kopā ar cenā iekļautām brokastīm un vakariņām. Vai nav patīkami? Jums noteikti nebūs nepieciešams ļoti liels budžets ceļojumam uz Ukrainu.

Seši ukraiņu ēdieni, kas tev ir jānogaršo

Ukrainas nacionālā virtuve, tāpat kā jebkurā citā valstī, atšķiras no reģiona uz reģionu, bet kopumā ņemot tā vienmēr ir ļoti garšīga un barojoša, tomēr nav kalorijām pārbagāta. Ukrainas tautas receptes ir vienkāršas un to tipiskās sastāvdaļas var atrast jebkurā tirgū visā valstī. Recepšu vienkāršību var izskaidrot ar faktu, ka lielākā daļa vēsturiski tika sagatavotas parasto zemnieku vidū, kuri nevarēja atļauties dārgas sastāvdaļas un smalkas garšvielas, jo ikdienas darbs bija grūts un zemu apmaksāts. Tāpēc receptēs atspoguļojas un tiek izmantoti augļi un dārzeņi no pašu dārziem. Lai gan daudzi ārzemnieki ceļojot jau ir iepazinuši ukraiņu populārākos ēdienus, tos joprojām ir vērts pamēģināt:

1. Salo ar ķiplokiem. Salo ir tradicionālas ukraiņu uzkodas, kas varbūt pēc nosaukuma ēstgribu neizraisa, un ja vēl jūs piedomājat par to, kas tas īsti ir – tīri, neapstrādāti cūku tauki no cūkas muguras. Bet, ticiet man, šī uzkoda ir tiešām garšīga, it īpaši, ja Salo ir sālīt vai kūpināts. To uzziež plānā kārtiņā uz tumšās maizes un ēd kopā ar plānām ķiploka šķēlēm. Vēsturiski, Salo bija ļoti svarīga Ukrainas diētas sastāvdaļa, dēļ tās augstā enerģijas satura.

2. Mājās gatavots desa – Kovbasa. Laikā, kad katram ukraiņu lauciniekam ģimenes saimniecībā bija gan cūkas, gan vistas, to gaļa pastāvīgi tika celta galdā. Šī tradīcija pilsētās un ciemos līdzīgi valda arī šodien. Aromātiskā, mājās gatavotā Ukrainas desa Kovbasa ir ievērojami labākā par to, kuru var nopirkt lielveikalu plauktos. Lai to pagatavotu, plāni zarnu apvalki tiek pildīti ar gaļas, tauku un garšvielu maisījumi. Pēc tam šo desu vai nu cep to krāsnī vai arī apcep uz parastas pannas.

3. Vareņiki ar kāpostiem vai kartupeļiem. Ukrainas nacionālo virtuvi būtu neiespējami iedomāties bez vareņikiem. Vareņiki praktiski ir mazi pelmeņi, kas var būt pildīti ar potenciāli neierobežotu izvēli sastāvdaļu skaita ziņā. Visvairāk tradicionālo vareņiku pildīšanai izmanto skābētus kāpostus vai kartupeļu biezeni, pasniedzot uz šķīvja, tie parasti tiek papildināti ar krējumu vai ceptiem sīpoliem. Ukraiņi mīl gatavot arī saldos vareņikus, vispopulārākie ir pildīti ar ķiršiem.

4. Holodets. Šī ir aukstā uzkodu, kas izgatavota no gaļas, kurā atrodas želatīnā. Pie mums vienkārši pazīstama kā aukstā gaļa. Lai to pagatavotu, gaļas buljons tiek vārīts ļoti ilgu laiku, tam pievieno ar sīpolus, burkānus un lauru lapas. Gatavību pārbauda interesantā veidā, pirkstu iemērc buljonā – ja to izņemot ārā pirksts ir lipīgs, buljons ir gatavs. Kad buljons ir atdzesēts, tas sacietē un veido dabīgu želatīnu, kas ir garšīgs kopā ar sinepēm vai mārrutkiem.

5. Borščs. Iespējams, visvairāk atzītais ukraiņu ēdiens. Tam ir vairāk nekā 300 veidu, pat tad, ja divi pavāri to gatavo no vienādām sastāvdaļām, galarezultātā tie garšos atšķirīgi. Ukrainas borščs ir zupas veids, ko parasti gatavo ar kāpostiem, kartupeļiem, burkāniem, sīpoliem, pētersīļiem, un daudz, daudz bietēm, jo tās ir zupas galvenā sastāvdaļa, kas piedod zupai tumši sarkano krāsu.

6. Kartupeļu pankūkas – Deruņi. Kartupeļu pankūkas Ukrainā, ir populārs ēdiens, kas, iespējams, tika izgudrots tās kaimiņvalstī Baltkrievijā. Tās tiek gatavotas no smalki sarīvētiem kartupeļiem, kurus sajauc ar olu un miltiem. Tos tad apcep labi sakarsētā pannā, veidojot zeltaini brūnas pankūkas. Gatavās kartupeļu pankūkas galdā pasniedz kopā ar skābo krējumu, reizēm pārkaisa ar smalki sagrieztām dillēm.

Ukraiņu nacionālā virtuve

Nav noslēpums, ka ukraiņu nacionālā virtuve jau sen tiek īpaši izcelta tieši ar ēdienu daudzveidību un to recepšu dažādības iespējamību. Ukraiņiem patīk labi paēst, tā ir ļoti dziļi iesakņojusies tradīcija. Ukraiņu virtuve tiek uzskatīta arī par vienu no divdesmit gardākajām valstu nacionālajām virtuvēm pasaulē. Tā teikt, no vienas mutes otrā mutē un cauri paaudžu paaudzēm tā sevī ir ietvērusi un apkopojusi pašas labākās tradīcijas no visas pasaules kulinārijas. Uzkodas, dažādi salāti, pirmie un otrie ēdieni, aukstie un karstie ēdieni, saldie un sāļie ēdieni – Ukrainas nacionālā virtuve pavisam noteikti neatstās vienaldzīgu pat prasīgāko gardēdi. Ne daudzi zinās, taču pati nozīmīgākā ukraiņu tautas virtuves atšķirība no citiem eiropiešiem ir tas, cik zema ir pagatavoto ēdienu kaloritāte un augsta pievienotā vērtība ikviena cilvēka labai veselībai.

Ukraiņu virtuvei patiesi ir raksturīga ļoti liela garšu daudzveidība. Pats, pats populārākais no ukraiņu ēdieniem noteikti ir borščs jeb tradicionālā biešu zupa, kurai klāt pievieno gaļu, sēnes, pupiņas un dažos reģionos zupai pievieno arī žāvētas plūmes. Šai Ukrainai tik ļoti raksturīgajai zupai r aptuveni 30 dažādu pagatavošanas variantu. Piemēram, tajā var iekļaut ne tikai gaļu, bet arī zivis. Boršča sastāvā papildus var iekļaut kā liellopu gaļu tā arī cūkgaļu, cūku taukus, kāpostus, burkānus, selerijas, sīpolus, kartupeļus, tomātu pastu, pētersīļus, maurlokus, dilles, lauru lapas, smaržīgos piparus un tamlīdzīgi. Borščs kā skāba zupa ir populāra un labi iecienīta pagatavošanai vairākās Austrumeiropas valstu virtuvēs, tai skaitā, krievu, poļu, baltkrievu, rumāņu, Aškenazi ebreju, kā arī latviešu un lietuviešu virtuvē. Bietes ir šīs zupas viena no galvenajām sastāvdaļām, kas tai piedod tik raksturīgo sarkano krāsu. Tā popularitāte ir izplatījusies visā Austrumeiropā un bijušās Krievijas impērijas teritorijās, un līdz ar cilvēku migrāciju – arī uz citiem kontinentiem. Ziemeļamerikā, piemēram, borščs bieži vien tiek saistīts ar ebrejiem, kuri boršča receptes ieveda Amerikā no Eiropas. Mūsdienās ne tikai Ukraina, bet arī vairākas citas etniskās grupas apgalvo ka borščs ir tās nacionālās virtuves neatņemama sastāvdaļa. Kā daļa no dažādu rituālu ēdieniem, borščs tiek iekļauts Austrumu pareizticīgo, grieķu katoļu, Romas katoļu un ebreju reliģiskajās tradīcijās.

Vēl bez boršča Ukrainā pazīstami ir “Golubci”, kas ir paprika, kas pildīta ar gaļas un rīsu maisījumu. Savukārt populārie vareņiki ir dažādi mīklas izstrādājumi, kuru pildījumam tiek izmantotas ļoti dažādas sastāvdaļas – kartupeļi, kāposti, biezpiens, mellenes, ķirši un dažādi citi augļi vai dārzeņi, kuri ir tanī brīdī sezonāli. Kad mīklas izstrādājumiem pildījums jau ir izvēlēts, tos tālāk liek vārīties karstā ūdenī. Ierastie sāļie vareņiki tradicionāli tiek pasniegti ar sagrieztiem sīpoliem un klāt pievienoto skābo krējumu. Saldos pildītos vareņikus Ukrainā pasniedz ar mājās gatavotu ievārījumu. No miltu izstrādājumiem ukraiņu virtuvē vēl ļoti iecienītas ir arī visdažādākās pankūkas, arī tās tiek pildītas ar visdažādākajiem pildījumiem līdzīgi kā iepriekš minētie vareņiki. Pie tiem piederas arī biezpiena plācenīši un sacepumi.

Vēl pieminēšanas vērta ir ukraiņu kūpinātā desa “Kovbasa” un asinsdesa “Kuška”, kuras sastāvā ir griķi un dzīvnieku asinis. Šādas desas ir kā uzkodu ēdiens un to pasniedz kopā ar skābo krējumu vai brūkleņu ievārījumu pēc izvēles. Tā patiesi tiek uzskatīta par ļoti labu uzkodu, ko var pasniegt kā darba dienās, tā arī brīvdienās. Asins desas pagatavošanai mājas apstākļos Ukrainā ir pieejamas ļoti daudz receptes.