Seši ukraiņu ēdieni, kas tev ir jānogaršo

Ukrainas nacionālā virtuve, tāpat kā jebkurā citā valstī, atšķiras no reģiona uz reģionu, bet kopumā ņemot tā vienmēr ir ļoti garšīga un barojoša, tomēr nav kalorijām pārbagāta. Ukrainas tautas receptes ir vienkāršas un to tipiskās sastāvdaļas var atrast jebkurā tirgū visā valstī. Recepšu vienkāršību var izskaidrot ar faktu, ka lielākā daļa vēsturiski tika sagatavotas parasto zemnieku vidū, kuri nevarēja atļauties dārgas sastāvdaļas un smalkas garšvielas, jo ikdienas darbs bija grūts un zemu apmaksāts. Tāpēc receptēs atspoguļojas un tiek izmantoti augļi un dārzeņi no pašu dārziem. Lai gan daudzi ārzemnieki ceļojot jau ir iepazinuši ukraiņu populārākos ēdienus, tos joprojām ir vērts pamēģināt:

1. Salo ar ķiplokiem. Salo ir tradicionālas ukraiņu uzkodas, kas varbūt pēc nosaukuma ēstgribu neizraisa, un ja vēl jūs piedomājat par to, kas tas īsti ir – tīri, neapstrādāti cūku tauki no cūkas muguras. Bet, ticiet man, šī uzkoda ir tiešām garšīga, it īpaši, ja Salo ir sālīt vai kūpināts. To uzziež plānā kārtiņā uz tumšās maizes un ēd kopā ar plānām ķiploka šķēlēm. Vēsturiski, Salo bija ļoti svarīga Ukrainas diētas sastāvdaļa, dēļ tās augstā enerģijas satura.

2. Mājās gatavots desa – Kovbasa. Laikā, kad katram ukraiņu lauciniekam ģimenes saimniecībā bija gan cūkas, gan vistas, to gaļa pastāvīgi tika celta galdā. Šī tradīcija pilsētās un ciemos līdzīgi valda arī šodien. Aromātiskā, mājās gatavotā Ukrainas desa Kovbasa ir ievērojami labākā par to, kuru var nopirkt lielveikalu plauktos. Lai to pagatavotu, plāni zarnu apvalki tiek pildīti ar gaļas, tauku un garšvielu maisījumi. Pēc tam šo desu vai nu cep to krāsnī vai arī apcep uz parastas pannas.

3. Vareņiki ar kāpostiem vai kartupeļiem. Ukrainas nacionālo virtuvi būtu neiespējami iedomāties bez vareņikiem. Vareņiki praktiski ir mazi pelmeņi, kas var būt pildīti ar potenciāli neierobežotu izvēli sastāvdaļu skaita ziņā. Visvairāk tradicionālo vareņiku pildīšanai izmanto skābētus kāpostus vai kartupeļu biezeni, pasniedzot uz šķīvja, tie parasti tiek papildināti ar krējumu vai ceptiem sīpoliem. Ukraiņi mīl gatavot arī saldos vareņikus, vispopulārākie ir pildīti ar ķiršiem.

4. Holodets. Šī ir aukstā uzkodu, kas izgatavota no gaļas, kurā atrodas želatīnā. Pie mums vienkārši pazīstama kā aukstā gaļa. Lai to pagatavotu, gaļas buljons tiek vārīts ļoti ilgu laiku, tam pievieno ar sīpolus, burkānus un lauru lapas. Gatavību pārbauda interesantā veidā, pirkstu iemērc buljonā – ja to izņemot ārā pirksts ir lipīgs, buljons ir gatavs. Kad buljons ir atdzesēts, tas sacietē un veido dabīgu želatīnu, kas ir garšīgs kopā ar sinepēm vai mārrutkiem.

5. Borščs. Iespējams, visvairāk atzītais ukraiņu ēdiens. Tam ir vairāk nekā 300 veidu, pat tad, ja divi pavāri to gatavo no vienādām sastāvdaļām, galarezultātā tie garšos atšķirīgi. Ukrainas borščs ir zupas veids, ko parasti gatavo ar kāpostiem, kartupeļiem, burkāniem, sīpoliem, pētersīļiem, un daudz, daudz bietēm, jo tās ir zupas galvenā sastāvdaļa, kas piedod zupai tumši sarkano krāsu.

6. Kartupeļu pankūkas – Deruņi. Kartupeļu pankūkas Ukrainā, ir populārs ēdiens, kas, iespējams, tika izgudrots tās kaimiņvalstī Baltkrievijā. Tās tiek gatavotas no smalki sarīvētiem kartupeļiem, kurus sajauc ar olu un miltiem. Tos tad apcep labi sakarsētā pannā, veidojot zeltaini brūnas pankūkas. Gatavās kartupeļu pankūkas galdā pasniedz kopā ar skābo krējumu, reizēm pārkaisa ar smalki sagrieztām dillēm.