Ukraiņu nacionālā virtuve

Nav noslēpums, ka ukraiņu nacionālā virtuve jau sen tiek īpaši izcelta tieši ar ēdienu daudzveidību un to recepšu dažādības iespējamību. Ukraiņiem patīk labi paēst, tā ir ļoti dziļi iesakņojusies tradīcija. Ukraiņu virtuve tiek uzskatīta arī par vienu no divdesmit gardākajām valstu nacionālajām virtuvēm pasaulē. Tā teikt, no vienas mutes otrā mutē un cauri paaudžu paaudzēm tā sevī ir ietvērusi un apkopojusi pašas labākās tradīcijas no visas pasaules kulinārijas. Uzkodas, dažādi salāti, pirmie un otrie ēdieni, aukstie un karstie ēdieni, saldie un sāļie ēdieni – Ukrainas nacionālā virtuve pavisam noteikti neatstās vienaldzīgu pat prasīgāko gardēdi. Ne daudzi zinās, taču pati nozīmīgākā ukraiņu tautas virtuves atšķirība no citiem eiropiešiem ir tas, cik zema ir pagatavoto ēdienu kaloritāte un augsta pievienotā vērtība ikviena cilvēka labai veselībai.

Ukraiņu virtuvei patiesi ir raksturīga ļoti liela garšu daudzveidība. Pats, pats populārākais no ukraiņu ēdieniem noteikti ir borščs jeb tradicionālā biešu zupa, kurai klāt pievieno gaļu, sēnes, pupiņas un dažos reģionos zupai pievieno arī žāvētas plūmes. Šai Ukrainai tik ļoti raksturīgajai zupai r aptuveni 30 dažādu pagatavošanas variantu. Piemēram, tajā var iekļaut ne tikai gaļu, bet arī zivis. Boršča sastāvā papildus var iekļaut kā liellopu gaļu tā arī cūkgaļu, cūku taukus, kāpostus, burkānus, selerijas, sīpolus, kartupeļus, tomātu pastu, pētersīļus, maurlokus, dilles, lauru lapas, smaržīgos piparus un tamlīdzīgi. Borščs kā skāba zupa ir populāra un labi iecienīta pagatavošanai vairākās Austrumeiropas valstu virtuvēs, tai skaitā, krievu, poļu, baltkrievu, rumāņu, Aškenazi ebreju, kā arī latviešu un lietuviešu virtuvē. Bietes ir šīs zupas viena no galvenajām sastāvdaļām, kas tai piedod tik raksturīgo sarkano krāsu. Tā popularitāte ir izplatījusies visā Austrumeiropā un bijušās Krievijas impērijas teritorijās, un līdz ar cilvēku migrāciju – arī uz citiem kontinentiem. Ziemeļamerikā, piemēram, borščs bieži vien tiek saistīts ar ebrejiem, kuri boršča receptes ieveda Amerikā no Eiropas. Mūsdienās ne tikai Ukraina, bet arī vairākas citas etniskās grupas apgalvo ka borščs ir tās nacionālās virtuves neatņemama sastāvdaļa. Kā daļa no dažādu rituālu ēdieniem, borščs tiek iekļauts Austrumu pareizticīgo, grieķu katoļu, Romas katoļu un ebreju reliģiskajās tradīcijās.

Vēl bez boršča Ukrainā pazīstami ir “Golubci”, kas ir paprika, kas pildīta ar gaļas un rīsu maisījumu. Savukārt populārie vareņiki ir dažādi mīklas izstrādājumi, kuru pildījumam tiek izmantotas ļoti dažādas sastāvdaļas – kartupeļi, kāposti, biezpiens, mellenes, ķirši un dažādi citi augļi vai dārzeņi, kuri ir tanī brīdī sezonāli. Kad mīklas izstrādājumiem pildījums jau ir izvēlēts, tos tālāk liek vārīties karstā ūdenī. Ierastie sāļie vareņiki tradicionāli tiek pasniegti ar sagrieztiem sīpoliem un klāt pievienoto skābo krējumu. Saldos pildītos vareņikus Ukrainā pasniedz ar mājās gatavotu ievārījumu. No miltu izstrādājumiem ukraiņu virtuvē vēl ļoti iecienītas ir arī visdažādākās pankūkas, arī tās tiek pildītas ar visdažādākajiem pildījumiem līdzīgi kā iepriekš minētie vareņiki. Pie tiem piederas arī biezpiena plācenīši un sacepumi.

Vēl pieminēšanas vērta ir ukraiņu kūpinātā desa “Kovbasa” un asinsdesa “Kuška”, kuras sastāvā ir griķi un dzīvnieku asinis. Šādas desas ir kā uzkodu ēdiens un to pasniedz kopā ar skābo krējumu vai brūkleņu ievārījumu pēc izvēles. Tā patiesi tiek uzskatīta par ļoti labu uzkodu, ko var pasniegt kā darba dienās, tā arī brīvdienās. Asins desas pagatavošanai mājas apstākļos Ukrainā ir pieejamas ļoti daudz receptes.